عربستان سعودی در پی بحرانهایی نظیر حملات آرامکو و شکست از انصارالله یمن، خروج از این کشور را بصورت جدیتر بررسی میکند. سعودیها در کنار این دو ضربهٔ اقتصادی و نظامی، با مسائل و مشکلات دیگری نیز درگیرند که از بین آنها میتوان به اختلاف با امارات در یمن، ناامیدی از حملهٔ امریکا به ایران، افزایش مخالفتهای داخلی و فشارهای جهانی ناشی از نقض حقوقبشر اشاره کرد.
از سوی دیگر اشتباه استراتژیکی که ریاض مرتکب آن شد، این بود که تصور می کرد دیدگاه آمریکا نسبت به عربستان همچون دیدگاه آن به اسرائیل است، و عربستان همچون اسرائیل خط قرمز واشنگتن محسوب می شود، همین خطای استراتژیک باعث شده ریاض از مشارکت در همه طرح هایی که ایران برای تشکیل یک سامانه امنیتی ارائه می کند، سر باز بزند و نگاه از بالا را به این مسائل داشته باشد.
تلاقی این مشکلات و ترک برداشتن توهم حمایت بی حد و مرز آمریکا از این کشور، باعث شد تا حکام سعودی و شخص ولیعهد بدنبال راهحلهای مناسب برونرفت از این وضعیت باشند. عربستانی که تا دیروز ادعا داشت که جنگ را به داخل ایران خواهد کشید حال چاره ای جز راهی کردن نخست وزیران دولت هایی همچون عراق و پاکستان به ایران بعنوان واسطه برای مذاکره برایشان نمانده است.
جالب است که بدانید دونالد ترامپ در جدیدترین اظهار نظرش میخ دیگری بر تابوت عربستان سعودی کوبید و بیش از هر زمان دیگری سران این کشور را سرخورده و هراسان کرد.
ترامپ گفت که کار پاسبانی از خاورمیانه باید بر عهده کشورهای دیگری از جمله ایران باشد نه ایالاتمتحده. ترامپ افزود: «به نظر من، بدترین اشتباهی که آمریکا مرتکب شده است، رفتن به خاورمیانه بود. ما کاری را انجام میدهیم که کشورهای دیگر باید انجام بدهند. ما کاری را انجام میدهیم که صراحتا اروپا، ایران، عراق، ترکیه و سوریه باید انجام دهند.»
«عبدالباری عطوان» نویسنده مشهور عرب هم در روزنامه رای الیوم چاپ انگلستان به تاریخ اول مهر ۹۸ نوشت: رئیسجمهور آمریکا به مسئولان سعودی این پیام را داد که «شما بجنگید ما از شما حمایت خواهیم کرد… تعهدی برای حمایت از شما نمیدهیم… پرداخت بهای حمایت باید مقدم باشد و حمایت، مجانی نخواهد بود.»
سران سعودی انتظار نداشتند آمریکا به حمله به تأسیسات نفتی آنان را با اعزام صدها سرباز پاسخ دهد بلکه آنها انتظار شلیک صدها موشکها و پاسخ قاطع را به آنچه «تجاوز ایران» خوانده میشود، داشتند به گونهای که به نابودی تأسیسات هستهای یا نفتی و یا هر دوی آن منجر شود، اما خواسته رهبران سعودی یک چیز است و آنچه ترامپ به دنبال آن است چیز دیگری است.
ولی جالب تر از همه اینکه بنظر میرسد متحد دیرین عربستان سعودی یعنی امارات متحده عربی زودتر از این کشور تهدید را احساس کرده و بدنبال مذاکره با ایران است. در این رابطه پایگاه خبری «میدل ایست آی» در تاریخ ۲۲ مهر ۹۸ مدعی شد «تهنون بن زاید»، مشاور امنیت ملی امارات متحده عربی به همراه برادر کوچک «محمد بن زاید آل نهیان» ولیعهد ابوظبی اخیرا طی یک سفر محرمانه به مدت ۴۸ ساعت در تهران بودهاند تا درباره کاهش تنش ها در زمینه بحران خلیج فارس با طرف ایرانی گفتوگو و رایزنی کنند.
در این میان کردهای سوریه نیز که در خیانتی آشکار به مردم و کشورشان در دام فریب آمریکا گرفتار شده بودند حال دریافته اند که در مقابل حمله ترکیه چاره ای جز پناه بردن به مردم و ارتش سوریه ندارند.
تحولات اخیر نشان میدهد؛
- – سیاست جدید ترامپ در قبال اعراب که سود سرشاری را به جیب آمریکا سرازیر میکند نتیجه ایران هراسی خودخواسته اعراب است.
- – راهبرد بازدارندگی و دفاع موشکی ایران در دور کردن ناامنیها از سرزمین ایران مؤثر بوده و قاطعیت ایران در پاسخگویی به هرگونه تجاوز به مرزهای ایران را در عمل دیده و طعم آنرا چشیده اند.
- – عربستان سعودی و سایر کشورهای عربی منطقه دیگر خط قرمز آمریکا نیست چه رسد به پادوها و مزدوران منفوری مثل «مجاهدین» یا کردهای فریب خورده شمال سوریه.
در این میان، گروه تروریستی«مجاهدین» بعنوان سربازان مزدور و البته شکست خورده در خط مقدم جنگ روانی آمریکا و عربستان سعودی علیه ایران بخوبی دریافته اند که تحولات منطقه خاورمیانه در مسیر دیگری رقم می خورد و تاریخ مصرف شان گذشته است لذا به تکاپو افتاده و برای دور نگه داشتن عربستان از مذاکره با ایران به بازی سوخته و تکراری «افشاگری» روی آورده اند.
کنفرانس مطبوعاتی «مجاهدین» در تاریخ هشتم مهر ۹۸ در واشینگتن علیرغم تبلیغات گسترده با هیچ اقبالی روبرو نشد. «مجاهدین» مدعی شده بودند که حمله اخیر به تأسیسات نفتی سعودی کار ایران بوده و آنها اسناد مهمی را در این رابطه در اختیار دارند. ولی در عمل هیچ واکنشی از سوی دولتمردان غربی و عربی به این کنفرانس نشان داده نشد.حتی کارشنان و تحلیل گران سیاسی نیز به این نمایش مسخره با دیده شک و تردید نگریستند.
اکنون نیز از حمله اخیر ترکیه به مناطق کردنشین سوریه هراسانند. چرا که «مجاهدین» معتقدند ترکیه با اینکار باعث شده است که نگاهها از موضوع ایران در خاورمیانه به سمت ترکیه تغییر جهت بدهند.
سایت رسمی «مجاهدین» در تاریخ ۲۱/۰۷/۹۸ در این باره نوشت: «. . . وزرای خارجه عراق و قطر و لبنان که در جبهه حکومت آخوندی و ترکیه هستند، از امضاء بیانیه اتحادیه عرب خودداری کردند. وزیر خارجه عراق از دست نشاندگان رژیم آخوندهاست. رژیم ایران در یک بازی دوگانه تلاش میکند شعارها را از جانب تمامیت رژیم، منحصراً به جانب ترکیه برگرداند. »
در وانفسای این تحولات، آنچه می ماند وضع نزار نوکران وقیحه، بدنام و خیانت پیشه ای همچون گروه تروریستی «مجاهدین» و سایر گروههای تجزیه طلب و اپوزیسیون نماست که سراسیمه به هر سویی دوانند تا با دخیل بستن بی شرمانه به ترامپ، بن سلمان و نتانیاهو از جمهوری اسلامی ایران به ناکجا آبادِ تجزیه ایران عبور کنند.
ولی بقول دکتر حمیدرضا جلاییپور، جامعه شناس و استاد دانشگاه باید گفت: کوهشان در اوج بیخردی و مسولیتناپذیری نه موش که «سوسک» زایید.
- نویسنده : سعید پارسا
- منبع خبر : سایت راه نو
Wednesday, 4 December , 2024