پس از آنکه سال گذشته ترامپ آمریکا را از برنامه به دقت تنظیم شدهای مانند برجام خارج کرد، اکنون در پی تعلیق برخی تعهدات برجامی توسط ایران و به دنبال تنشهایی که در خلیج فارس ایجاد شد ترامپ اصرار دارد تا آقای روحانی با وی تماس بگیرد.
رسانه های آمریکا در روزهای گذشته از تلاش گروه امنیت ملی دولت دونالد ترامپ به سرکردگی جان بولتون که به دنبال درگیری با ایران در منطقه خلیج فارس است است خبر داده اند. این مساله نه تنها باعث ایجاد شکاف در داخل حاکمیت آمریکا و تشدید تضاد بین کاخ سفید و کنگره و حتی پنتاگن شده بلکه اروپا را نیز آشفته و خشمگین کرده است.
سایت فارسی زبان «دویچه وله» آلمان در تاریخ ۲۷/۰۲/۹۸ می نویسد: روزنامه نیویورکتایمز پنجشنبه مورخه ۲۶/۰۲/۹۸ به نقل از آنچه که «منابع مطلع» خوانده میشد گزارش داد که ترامپ به پاتریک شاناهان، وزیر دفاع موقت آمریکا، گفته است که قصد وارد شدن به جنگ با ایران را ندارد. طبق این گزارش، رئیس جمهوری آمریکا در جلسهای در بامداد چهارشنبه گذشته در کاخ سفید «سرسختانه» بر عدم تمایل خود به جنگ با ایران تأکید کرده است.
دیروز هم وقتی فاکس نیوز شبکه محبوب ترامپ از وی در رابطه با تحولات غرب آسیا سوال کرد گفت؛ «من اهل جنگ راه انداختن نیستم. من کسی نیستم که وارد جنگ بشوم. جنگ به اقتصاد ضربه می زند.»
ترامپ در توئیتی هم نوشت: «ایران وقتی آماده باشد با ما تماس خواهد گرفت. همزمان، اقتصادشان به سقوط ادامه خواهد داد.»
ترامپ بامداد امروز سه شنبه نیز پیش از حضور در محوطه کاخ سفید در جمع گروهی از خبرنگاران صحبت میکرد، درباره احتمال درگیری با ایران، گفت: «درباره ایران باید ببینیم که چه میشود، اما آنها خیلی خصمانه رفتار کردهاند و واقعا محرک شماره یک ترور هستند.». وی درباره اینکه آیا ایران منافع ایالات متحده را هدف قرار داده، با بیان اینکه اگر ایران چنین کاری کند، «مرتکب اشتباهی بزرگ شده»، افزود: «ما به هیچوجه نشانهای نداریم مبنی بر اینکه اتفاقی افتاده یا خواهد افتاد، اما اگر اینطور شود، روشن است که این کار با قدرتی عظیم پاسخ داده میشود، ما انتخاب دیگری نداریم .» وی در ادامه سخنانش گفت: «اگر ایران آماده مذاکره نیست، تماس نگیرد.» رئیسجمهور آمریکا بار دیگر گفت آماده مذاکره با ایران است، اما ایران هم باید برای این کار آماده باشد.
چرخش مواضع ترامپ نشان میدهد همه مولفه های جنگ روانی وی علیه ایران با شکست مواجه شده است.
تصمیم به چهار برابر شدن تولید اورانیوم غنیشده ۳.۶۷ در نطنز که در کادر توافقنامه برجام صورت گرفت نیز از مولفه های قدرت ایران در قبال آمریکا به حساب می آید.
«رابرت دیوید استیل» افسر پیشین اطلاعاتی سازمان جاسوسی آمریکا (سیا) و بنیانگذار مؤسسه «فعالیت اطلاعاتی سپاه دریایی آمریکا» به خبرگزاری مهر می گوید: تأکید ترامپ بر عدم جنگ نظامی ناشی از قدرت ایران است. ترامپ میداند ایران از عراق و طالبان که ما نتوانستیم در آن جنگها پیروز شویم قویتر است.
ضمن اینکه باید گفت آمریکا در تشکیل یک جبهه بین الملی نیز بر علیه ایران عاجز بوده و موفقیتی بدست نیاورده است.
«پپه اسکوبار» روزنامه نگار برزیلی در ارتباط با دیدار اخیر مایک پومپئو وزیر خارجه ایالات متحده و ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در سوچی مطلبی تحت عنوان «What Putin and Pompeo did not talk about» (آنچه پوتین و پومپو درباره آن صحبت نکردند) در سایت «آسیا تایمز» بتاریخ ۱۵ می ۲۰۱۹ برابر با ۲۵/۰۲/۹۸ درج کرده است.
در بخشی از این مقاله که به ایران اختصاص داد آمده است: «یوری یوشاکف مشاور رئیس جمهوری روسیه گفت: توافق هسته ای ایران یا همان برجام به طور خلاصه مورد بحث قرار گرفته و او تنها می تواند بگوید که این گفت و گو «جالب» بوده است.
مسکو به شدت از احتمال بی ثبات شدن ایران که می تواند با عبور جهادگرایان افراطی از دریای خزر به سمت منطقه قفقاز همراه باشد، ناخشنود است. منابع دیپلماتیک روسیه و ایران به طور غیررسمی تایید کرده اند که گفت و گوهایی بین سه ستون اصلی یکپارچه سازی یوروآسیا یعنی روسیه، چین و ایران درباره تضمین های روسیه و چین به تلافی هر گونه اقدام مهلک دولت ترامپ درباره ایران صورت گرفته است. این مساله در بالاترین سطوح دولتی در مسکو و پکن بررسی می شود. نتیجه اینکه روسیه و چین هرگز اجازه نخواهند داد که اتفاقی برای ایران رخ دهد. اما خوب قابل درک است که یوشاکف نمی توانسته چنین مساله ای را در یک کنفرانس خبری ساده افشا کند.»
در این میان آنچه که باید بدان توجه کرد اینکه: مجاهدین نیز تمام توانمندی خود در ارتباط با اقدامات ضدملی و ترفند هایی که شاید بتوان از آن طریق شرایط سیاسی – اجتماعی ایران در همسویی با آمریکا را برهم ریخت، از طریق جان بولتون به سیاست های آمریکا تزریق کرده اند. اکنون آنها نیز چیزی بیشتر از این در چنته ندارند. بنظر میرسد مجاهدین زودتر از دولت مردان آمریکا به آخر خط باخت رسیده اند. گروهی که دیگر نه در سیاست های آتی دولت فعلی و نه در سیاست گذاری های دولت های بعدی آمریکا جایگاهی نخواهند داشت.
در این رابطه اسپوتیک روسیه نوشت: مردم به قدرت کشور خود باور دارند . . . شاید برای برخی جالب است که بدانند حدود پنج هزار نفر فقط در کشور آلبانی (از سوی مجاهدین) به کار گرفته شده اند تا در شبکه های اجتماعی ایران رخنه کنند و اقدام به فضا سازی نمایند، آنهایی که در اسرائیل و عربستان و امارات و ایالات متحده و انگلیس و آلمان و فرانسه و … فعال هستند به کنار. این افراد چندین هزار حساب جعلی در شبکه های اجتماعی ایجاد کرده اند و انواع و اقسام اخبار کاذب را می سازند و در برهه هایی می توان گفت بسیار هم موثر بودند و توانستند حداقل در زمینه اقتصادی فضای جامعه را ملتهب کنند، اما آنچه مشخص است در زمینه امنیتی بسیار ناموفق بودند.
نتیجه اینکه صبر و متانت ذاتی مردم ایران و اعتماد آنان به قدرت نظامی کشورشان از یک سو و تشدد و چند پارچگی در جبهه غربی – عربی، پایان دوران یکه تازی آمریکا و آغاز عصر جدیدی از چندجانبه گرایی در روابط بین الملل را نوید می دهد. روندی که با آغاز ریاست جمهوری ترامپ سرعت بیشتری به خود گرفته و میرود شکست سیاست یک جانبه گرایی آمریکا در تاریخ معاصر را به نام ترامپ ثبت کند.
- نویسنده : سعید پارسا
- منبع خبر : سایت راه نو
Wednesday, 4 December , 2024