قرارداد تبادل زندانیان بین آمریکا و ایران، رو به اتمام است. دولت بایدن با انتقال ۶ میلیارد دلار وجوه مسدود شده ایران، از کره جنوبی به بانک‌های قطر و آزادی پنج زندانی ایرانی در آمریکا موافقت کرده. بلینکن، مجوزها (معافیت از تحریم ها) را یکشنبه امضا کرده و بایدن روز دوشنبه به کنگره اطلاع داده است. دولتی که کمترین برآوردی درباره احتمال براندازی داشته باشد، حاضر نمی شود این گونه به حریف امتیاز بدهد و مزدوران خود را در اپوزیسیون، بیش از پیش سر خورده کند.

خبرِ خبرگزاری آسوشیتدپرس، کوتاه اما گویاست : قرارداد تبادل زندانیان بین آمریکا و ایران، رو به اتمام است. دولت بایدن با انتقال ۶ میلیارد دلار وجوه مسدود شده ایران، از کره جنوبی به بانک‌های قطر و آزادی پنج زندانی ایرانی در آمریکا موافقت کرده. بلینکن، مجوزها (معافیت از تحریم ها) را یکشنبه امضا کرده و بایدن روز دوشنبه به کنگره اطلاع داده است.

دولتی که کمترین برآوردی درباره احتمال براندازی داشته باشد، حاضر نمی شود این گونه به حریف امتیاز بدهد و مزدوران خود را در اپوزیسیون، بیش از پیش سر خورده کند.

این، یکی از ده ها مصداق برای گزارش هایی است که امثال نشریه “فارن افرز”، ظرف چند ماه گذشته منتشر کرده اند:

«ایران، تخم‌ مرغ‌ هایش را از سبد برجام برداشته، چرا که اهرم هسته‌ای را بدون کسب منافع وعده داده شده، از دست داد.»

«موقعیت ایران در ماه‌های اخیر، بدون توافق با آمریکا بهبود یافته است»

«تحریم‌ها علیه ایران، از سر درماندگی و بیش از ‌اندازه تک ‌بعدی‌ است. همه چیز به افول آمریکا بر می‌گردد. رؤسای‌ جمهور مأیوس، تیر کمتری در کمان دارند. تحریم نه تنها افول آمریکا را آشکار می‌کند، بلکه باعث شتاب آن شده و دائما اوضاع را بدتر می‌کند.»

«ایران در دهه‌های اخیر توانسته با همکاری کشورهایی مانند چین و روسیه، اتحادی را علیه واشنگتن تشکیل دهد. ایران با حمایت از سوریه توانست نفوذ خود را در منطقه افزایش دهد و در یمن و لبنان به موفقیت‌هایی دست یابد. این پیروزی ‌ها سبب شده کشورهایی مانند چین و روسیه، وارد تعامل با ایران شوند… بایدن باید از موقعیتی که در آن قرار دارد ناراضی باشد. شرائط ایران در مقایسه با یک سال قبل، پیروزمندانه است. [آیت‌ الله] خامنه‌ای، بقای انقلاب را در مقابل آمریکا تضمین کرده و خاورمیانه را به منطقه‌ای تبدیل می‌کند که ایران پس از ۴۴ سال تلاش، قدرت مسلط در آن است.»

در آمریکا و غرب، اتفاق نظر کم سابقه ای پدید آمده است:

آرون دیوید میلر مذاکره‌کننده سابق، فارین پالیسی: «آمریکا میان انواع بحران‌ها مجبور به توافق است. هیچ توافق خوبی با ایران وجود ندارد و این انتخاب، بین بد و بدتر است. برای دولت آمریکا که گرفتار مجموعه از معضلات، از جنگ اوکراین و روسیه تا رقابت با چین است و انتخابات را در پیش دارد، تلاش برای جلوگیری از افزایش تنش، یک بازی هوشمندانه است. آخرین چیزی که بایدن به آن نیاز دارد، تنش با ایران است.»

اندیشکده بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها: «دولت بایدن، تسلیم ایران شد. توافق برای آزادی ۶ میلیارد دلار از اموال ایران، نشانه ضعف دولت آمریکا است.»

اکونومیست: «تفاهم با ایران و پاداش دادن به این کشور خطرناک است، اما آمریکا چاره دیگری ندارد.»

متیو کانتینی تحلیلگر امریکن اینتر پرایز: «بایدن با حقارت در حال امتیاز دادن به ایران است.».

المانیتور: «موفقیت‌های ایران، آمریکا را مجبور به توافق می‌کند.»

نشریه فرانسوی نوول ابزرواتور: «آمریکا به خاطر بلبشوی پدید آمده در اثر جنگ اوکراین و به هم خوردن ائتلاف‌های قدیمی، مجبور به واگذاری امتیاز به ایران شده است.»

بی بی‌سی: «هیچ گزینه‌ای روی میز دولت آمریکا برای فشار به ایران باقی نمانده است.»

وال استریت ژورنال: «رهبر ایران به شکل هوشمندانه، در حال تشکیل خاورمیانه بدون آمریکاست».

  • نویسنده : محمد ایمانی